Rezervni točak stvar prošlosti ?!

Proizvođači automobila sve manje razmišljaju o rezervnom točku, najpre zbog potrebe da se smanji težina automobila i emisije štetnih gasova. Umesto rezervnog točka, vozačima se nudi opcija da sami poprave gumu uz pomoć seta za reparaciju gume.

U slučaju da automobil nije opremljen rezervnim točkom, kada pukne guma na putu, vozač ostaje sam sa setom za krpljenje i svojim znanjem o tom poslu. Kako se pomenuti set koristi.
Dakle, čuli ste neki zvuk tokom vožnje ili ste jednostavno osetili da je guma pukla. Najpre treba da bezbedno zaustavite vaše vozilo, najbolje je da to bude na nekom odmorištu ili proširenju pored puta kako ne biste remetili tok i bezbednost saobraćaja. Pre svega, potrebno je da navučete fluorescentni prsluk, zbog sopstvene bezbednosti, uključite sva četiri migavca i povuci ručnu kočnicu.

SET ZA KRPLJENJE GUMA

Tu je boca sa gelom koja služi da zaptije rupu i kompresor koji nam pomaže da nakon toga napumpamo gumu.
Boca sa gelom ima poseban nastavak na čijem kraju je navoj sličan onom na kapici ventilai. To je važno jer nakon toga, pritiskom na gornji ventil boce, treba ubaciti gel u unutrašnjost gume.
Zatim na scenu stupa kompresor. Njega treba uključiti na utičnicu od 12V koja se, uglavnom, nalazi u kabini vozila i/ili u prtljažniku. Uključite motor vozila i kompresor i tako dopumpajte gumu do propisanog pritiska za vaš automobil.
PREDNOSTI SETA ZA KRPLJENJE GUMA:

  • Štedite prostor u gepeku, jer set zauzima manje mesta od rezervne gume
  • Ušteda goriva. Možda vam ovo nije palo na pamet, ali je logično: set ima masu oko 1,5 kilograma, pa samim tim ne utiče znatno na težinu vozila, za razliku od rezervnog točka. Manja težina doprinosi smanjenju potrošnje
  • Nećete se isprljati. Ako vam se guma probuši u toku vožnje, a krenuli ste na put u novoj garderobi ili ste pošli na poslovni sastanak, onda je set dobro rešenje za vas. Ovo je posebno važno ukoliko ne znate ili niste spretni sa zamenom točka
  • Očas posla. Ako pravilno slediti instrukcije iz uputstva, korišćenje seta za krpljenje guma je jednostavno
  • Bonus. Kompresor iz seta može se upotrebiti i u slučaju ako se jedna (ili više) guma samo ispumpala ili je izgubila toliko pritiska da više ne obavlja svoju funkciju

Za dodatne informacije, posetite nas